Menyembunyikan File Dalam Recycle Bin - Pirate4All | Free Download Software Full Version -->

Menyembunyikan File Dalam Recycle Bin

Pirate4All | December 23, 2017

Full Version

Recycle Bin
Recycle Bin merupakan tempat di mana segala file yang telah dibuang terkumpul dan anda boleh  me”restore” kembali file tersebut. Dan untuk entri kali ini, admin akan berkongsi dengan anda bagaimana anda boleh menyembunyikan data di dalam recycle bin tanpa diketahui oleh sesiapa. Anda pasti teringin untuk menyimpan data peribadi anda daripada sesiapa sahaja yang suka menggeledah tanpa pengetahuan.

Kenapa recycle bin? Sebab apabila folder anda berubah kepada icon recycle bin, secara automatiknya apabila anda klik, lokasinya akan berubah kepada item di dalam recycle bin dan bukannya folder anda kerana folder anda telah ghaib. Magic kan?ha3. Admin akan bahagikan kepada 2 bahagian untuk memudahkan anda faham. Note: *Apabila taip command dalam CMD, jangan masukkan tanda . Tanpa berleter lebih panjang ikuti step2 berikut;


Bahagian 1: Mengekstrak Desktop.ini

1. Buka hidden files.
    Membuka Hidden File dan Folder

2. Cari drive yang mempunyai recycle bin. Tujuannya adalah untuk mengekstrak desktop.ini    daripada recycle bin. Recycle bin terdapat dalam drive C bagi komputer admin.

3. Buka CMD sebagai administrator dan taip command tersebut untuk pergi ke drive C    kerana secara automatiknya CMD akan dirun dekat system32. (Tetapi jika recycle anda terdapat pada drive selain C, anda boleh terus taip drive anda contohnya D: dan tekan enter).


4. Kemudian taip cd “nama folder” dan tekan enter. Taip “dir /ah” untuk melihat hidden file dalam CMD. Cari file yang ada nama paling panjang seperti S-1-5-21-80359031-1548679938-2387650372-1000 ataupun lain-lain.Taip cd S-1-5-21-80359031-1548679938-2387650372-1000 dan tekan enter.


5. Taip dir /ah sekali lagi untuk melihat hidden file dan kenalpasti desktop.ini. Taip attrib  –s –h –r desktop.ini dan tekan enter. Sekarang taip copy desktop.ini ke drive yang dikehendaki contohnya drive D. Commandnya adalah “copy desktop.ini d:” . Jika anda berjaya copy, mesej "1 file(s) copied" akan keluar. Exit CMD.


6. Jika anda malas sangat nak menaik, copy sahaja teks di bawah dan save sebagai desktop.ini.


[.ShellClassInfo]
CLSID={645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} LocalizedResourceName=@%SystemRoot%\system32\shell32.dll,-8964


8. Superhiddenkan desktop.ini yang sudah dicopy seperti command berikut;

attrib +s +h desktop.ini


Bahagian 2: Menghilangkan Folder Anda Sebagai Recycle Bin

1. Buatkan satu folder baru. Di sini admin namakan folder tersebut sebagai Folderku dan isikan di dalam folder data anda.


2. Copy desktop.ini yang telah diekstrak tadi ke dalam Folderku tersebut. Tutup Folderku.


3. Buka CMD sebagai administrator dan taip D: dan tekan enter. (sebab admin simpan Folderku dekat drive D)

4. Taip “attrib +s +h Folderku” dan tekan enter untuk mensuperhiddenkannya.5. Tada!!!Folder anda telah menjadi Recycle Bin. Cuba anda aksesnya jika boleh. Tak boleh kan???magic.


6. Untuk melihatnya kembali, buka CMD sebagai administrator dan taip D: . Taip “dir /ah” untuk melihat hidden file dalam CMD.


7. Taip “cd Folderku” dan tekan enter. Taip “del desktop.ini” dan tekan enter sekali lagi. Exit    CMD. 


8. Refresh. Tada!!!Data anda masih ada di situ.


Note: 

*untuk Win XP, anda perlu copy serta superhiddenkan desktop.ini dan INFO2. Masukkan kedua- duanya ke dalam Folderku.
*Tested on Win XP and Win 7

Semoga berjaya :)
ATTENTION!: Semua links download boleh ditukar ganti. 
GUIDE: Sekiranya bermasalah dalam mendownload, panduannya ada disediakan
DOWNLOAD MANAGER: Disarankan download file menggunakan IDM bagi mempercepatkan kelajuan download. 
DEAD/EXPIRED LINKS: Jika links yang disediakan telah expired atau mati, sila laporkan segera. Sila maklum bahawa links hanya akan diganti sekiranya kedua-dua links yang disediakan telah mati. 
Menyembunyikan File Dalam Recycle Bin Reviewed by Pirate4All on December 23, 2017 Rating: 5 Recycle Bin Recycle Bin merupakan tempat di mana segala file yang telah dibuang terkumpul dan anda boleh  me”restore” kembali file ter...
Load comments