Menghalang Virus Masuk Secara Automatik Daripada Pendrive-PART 1 - Pirate4All | Free Download Software Full Version -->

Menghalang Virus Masuk Secara Automatik Daripada Pendrive-PART 1

Pirate4All | December 18, 2017
Contoh autoplay dan autorun.inf seperti di bawah.


 Autoplay

Autorun.inf


Pointnya di sini adalah adanya autorun.inf dalam pendrive. Ini kerana autorun.inf yang dicipta virus mempunyai arahan untuk mengaktifkan virus di dalam pendrive seterusnya memasuki komputer yang tidak mempunyai antivirus apabila dicucuk ke port usb. Autorun.inf mengaktifkan virus apabila anda men'double klik' pendrive, copy files daripada pendrive yang dijangkiti, dan melalui autoplay. Contohvirus, virus Recycler. Untuk menghalangnya, ada 2 cara iaitu:


1. Mematikan autoplay komputer

2. Mengebalkan pendrive anda

Untuk entri kali ini, hanya cara 1 sahaja akan diulaskan iaitu mematikan autoplay komputer. Cara ini terbahagi kepada 2 iaitu cara mudah dan susah. Ikuti step2 berikut:

Cara mudah:

1. Pergi ke control panel. Bermula dari start program, klik pada ikon windows dan klik control    panel.


2. Kemudian, klik hardware and sound. Cari Autoplay dan klik. Untickkan/remove mark pada “use autoplay for all media dan devices” dan savekan. Beres!.Cara susah:

1. Pergi ke start program dan dalam kolum “search programs and files” taipkan run dan klik.    Taipkan gpedit.msc dan tekan enter.

2. Jendela Local Group Policy Editor akan terbuka. Di bawah User Configuration, klik pada    Administrative Templates.
3. Perhatikan jendela sebelah kanan anda. Double klik pada Windows Components. Carikan    Autoplay Policies dan double klik.

   
4. Double klik pada TurnOff Autoplay. Tickkan/tandakan enabled. Di bahagian option, pastikan TurnOff Autoplay On ALL DRIVES.5. Klik apply dan ok. Beres!
Menghalang Virus Masuk Secara Automatik Daripada Pendrive-PART 1 Reviewed by Pirate4All on December 18, 2017 Rating: 5 Contoh autoplay dan autorun.inf seperti di bawah.  Autoplay Autorun.inf Pointnya di sini adalah adanya autorun.inf dalam pe...